Soorten carports

Met een carport kan u één of meerdere voertuigen beschermen tegen storm, vorst of vallende takken zonder er waardevolle woonoppervlakte voor te moeten opgeven. U moet niet meer krabben ’s morgens en de kans op roest is aanzienlijk kleiner. Maar welke carport kiest u nu het best? Carports zijn er in alle kleuren en modellen. Afhankelijk van uw wensen, het budget en de ruimte die u ter beschikking heeft, kan u dus een persoonlijke keuze maken. We sommen alvast een aantal eigenschappen op waar u rekening mee kan houden.

Carport kiezen op basis van materiaal

Een carport kan vervaardigd worden uit aluminium, hout, staal of PVC. Ze hebben elk hun eigen stijl. Het ene materiaal vraagt meer onderhoud dan het andere en ook de levensduur kan verschillen. Net als het prijskaartje.

Aluminium carports

Als u een strakke uitstraling wenst, is aluminium een goede keuze. Het leent zich voor een minimale vormgeving gecombineerd met een maximale lichtinval. Aluminium bestaat in heel wat kleuren en designs. Het is een erg duurzaam materiaal en kent quasi een onbeperkte levensduur. Op lange termijn is dit dus een voordelige investering. Het beschermt ook nog eens optimaal tegen alle weersomstandigheden. Aluminium is ijzersterk en toch heel licht waardoor het voor grote overspanningen gebruikt kan worden. Indien u een grote plaats wil laten overspannen, bijvoorbeeld voor een caravan of een gedeelde carport met de buren, is aluminium een goede keuze. Buiten schoonmaken, vraagt dit materiaal weinig onderhoud.


soorten carports

Carport van hout

De meest natuurlijke en unieke uitstraling krijgt u met hout. Hout leent zich voor eender welke stijl. Het is immers eenvoudig te bewerken waardoor het zowel bij een klassieke of landelijke woning past als binnen een strak design. Hout kan ook geschilderd en herschilderd worden in elke gewenste kleur. Dit alles maakt dat hout ideaal is voor een carport die volledig op maat in uw gekozen stijl. Bovendien past hout in elke tuin. Hout is voordeliger in aanschaf dan aluminium. Wel is het gevoelig voor vocht en zonlicht omdat het een natuurproduct is. Het is aan te raden om voor een weersbestendige houtsoort te kiezen die geïmpregneerd is. Dit vergroot de levensduur aanzienlijk en wordt ook het onderhoud eenvoudiger.

Metalen / stalen carports

Metaal is een erg stevig materiaal waardoor het een zeer goede draagkracht heeft. Het kan alle dakvarianten moeiteloos ondersteunen. Best laat u het metaal behandelen met een beschermende poedercoating zodat u de carport niet al te vaak hoeft te herschilderen. Als u een meer sierlijke overkapping wenst, kan u voor smeedijzer kiezen. Smeedijzer heeft sierlijke boogmotieven of bloemenpatronen. Vooral bij landelijke woningen past dit goed.

PVC carports

PVC is een erg licht materiaal waardoor grotere overkappingen mogelijk zijn. Het laat allerlei vormen en constructies toe en is verkrijgbaar in alle kleuren. PVC vraagt, buiten het vuil af en toe verwijderen, geen onderhoud. Het is een relatief goedkope optie.

Enkele of dubbele carport overkapping?

Wanneer u meer dan één voertuig onder de carport wil plaatsen, kiest u voor een dubbele carport. U kan kiezen voor een dubbele overkapping in de lengte zodat u de voertuigen achter elkaar kan plaatsen of in de breedte waarbij ze naast elkaar gezet kunnen worden. De beschikbare ruimte die u heeft, speelt uiteraard een rol. Het voordeel van een dubbele carport in de breedte is dat de voertuigen onafhankelijk van elkaar kunnen wegrijden en parkeren.

Vrijstaand of aanbouw carport?

U kan er voor kiezen om uw carport volledig vrijstaand te laten plaatsen of voor een aangebouwde. Een vrijstaande carport rust volledig op vier of meer draagpalen. Bij een aanbouw carport rusten één of meerdere zijdes op de aanbouw. Vaak wordt het een verlengde van uw woning. Er zijn meerdere mogelijkheden. De dakconstructie van een kopaanbouw rust langs de ene kant op twee staanders en de andere kant op de aanbouw. Bij een zijaanbouw carport is het één lange zijde die op de aanbouw rust en de andere op twee staanders. Het komt ook voor dat zowel een lange als een korte zijde wordt aangebouwd. Er is dan nog één staander nodig. Dit is een kop-zijgevelaanbouw carport. Tot slot kan u kiezen voor een hangende carport waarbij de hele dakconstructie rust op de aanbouw. Er komen dan geen staanders aan te pas. Welke carport u kiest, hangt af van wat u wenst en van uw woning en eventuele grenzende panden. Het kan zijn dat u volledig de vrije keuze hebt, maar evengoed kan het niet anders dan dat de carport rust op een aanbouw.

Lees meer over de algemene regels voor carports op www.omgevingsloket.be

Soorten carports op basis van dakbedekking

Een carport kan heel wat vormen en soorten van dakbedekking hebben. Naast de mogelijke materialen, kiest u ook voor de vorm. Plat of gebogen? Of liever een lessenaarsdak? Daarnaast is het ook goed na te denken of het dak licht moet doorlaten of niet.

Vlak of gebogen dak

Er is een ruime keuze aan vormen van dakbedekking. De meest gekozen vormen zijn vlak of gebogen. Een gebogen overkapping heeft minder onderhoud nodig, terwijl een vlak dak voordeliger is in aankoop. Omdat het regenwater bij een gebogen dak kan weglopen, is de kans op lekken aanzienlijk kleiner. Naast vlak of gebogen, kan u ook kiezen voor een lessenaarsdak, zadeldak en vele andere opties. Als dakbedekking kan u onder andere voor bitumen, shingles, dakpannen of acrylaat- of polycarbonaatplaten kiezen.

Doorzichtige dakbedekking

Indien u natuurlijk licht wenst binnen uw carport, kiest u voor doorzichtige dakbedekking. Dat kan met acrylaat- of polycarbonaatplaten. Deze sterke platen laten veel licht door en werken tegelijkertijd toch isolerend. Hierdoor ontstaat er niet zo snel condens.

Denkt u na over het laten plaatsen van een carport?

Vergelijk de prijzen van firma’s werkzaam in uw regio en bespaar tot wel 30% op de kosten ten opzichte van iemand die geen prijsvergelijk doet.

Vergelijk prijzen!

Carport op maat

Het is aan te raden om eerst te kijken of een standaard carport voldoet aan uw wensen. Dit zijn vastgelegde afmetingen waardoor de prijs voordeliger is. U vindt niets wat aan uw vereisten voldoet? Dan kan u perfect een carport op maat laten maken. U bent niet afhankelijk van afmetingen, materialen, kleuren of design. Kortom, u krijgt een unieke afwerking. Daarnaast kan u ervoor kiezen om uw carport uit te breiden met een tuinhuis of bergruimte. Nood aan een ruimte voor een camper? Ook dat kan perfect met een carport.

Carport met tuinhuis

U kan ervoor kiezen om onder het tuinhuis en carport onder één dak te zetten. Het voordeel is dat u materiaal niet bij de auto moet zetten waardoor die niet beschadigd kan geraken. Het tuinhuis kan open of gesloten zijn, zoals u wenst. Het kan worden afgewerkt met een afwateringssysteem en dakgoten. De dakbedekking kiest u zelf: leien, roofing, dakpannen of nog niets anders.

Carport met berging

Een handige toevoeging aan uw carport is een berging. De carport beschikt dan over een afgesloten ruimte waarin u allerlei materiaal kan opbergen zoals werkgerief, tuinmateriaal of fietsen. De ruimte kan eender waar in de carport worden geïnstalleerd, aan de zijkant, de achterzijde, … Meestal wordt voor de bergruimte hetzelfde materiaal gekozen als de carport zelf zodat het één geheel vormt. Een carport met berging kan volledig op maat worden gemaakt zodat u zelf kan kiezen voor de grootte, het ontwerp, enz.

Carport voor caravan of mobilhome

Een caravan of mobilhome zijn ideaal om op reis te gaan, maar eenmaal thuis moet deze ergens geparkeerd worden. Een carport is ideaal zodat uw reisvriend beschermd ‘op stal’ staat tot de volgende reis. Dergelijke carport vraagt afwijkende afmetingen waardoor meestal voor aluminium wordt gekozen.

Extra’s

U kan ervoor kiezen om elektriciteit te laten installeren in de carport. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer u van daaruit uw gras wil maaien of uw auto wil opladen. Zonnepanelen op de carport installeren, kan daarbij zeer interessant zijn. Ook verlichting behoort tot de mogelijkheden. U moet niet vertrekken of thuis komen in het donker. Het biedt ook de mogelijkheid om de carport voor andere doeleinden te gebruiken zoals een werkruimte of een gezellige plek om ’s avonds te vertoeven uit de wind.

Prijs informatie per soort carport

Het is moeilijk een richtprijs te geven voor een carport omdat er heel wat factoren een rol spelen. Als eerste is er de materiaalkeuze. Een enkele carport van hout kan maar €500,- kosten, maar evengoed €7.500,- of meer. Kiest u voor aluminium of metaal zit u al snel tussen de €1.200,- en €6.000,-. Hier komen nog kosten bij voor onder andere funderingen en paaldragers. Daarnaast is er de arbeidskost van de plaatser. Deze neemt een behoorlijke hap van het totaalbedrag in. Daarom doet u er goed aan om eerst meerdere offertes op te vragen. Reken zeker op €30,- à €60,- per uur. Is uw woning tien jaar of ouder? Dan hebt u recht op het verlaagde btw-tarief van 6%. Vraag ernaar bij uw plaatser.

Bespaar op de prijs door offertes te vergelijken

U hebt beslist om een carport te laten installeren? Vraag dan eerst meerdere offertes op. Zo bent u zeker van een goede prijs voor datgene wat u wenst. Hier kan u alvast geheel vrijblijvend meerdere offertes opvragen in uw regio.

Vergelijk prijzen!


carport prijzen