Benieuwd welke soorten terrasoverkappingen er allemaal zijn? Dankzij een terrasoverkapping kan u met zo goed als alle weersomstandigheden genieten van buiten te zijn. U kan er een gezellig plekje van maken of er een handige opslagruimte van maken. Terrasoverkappingen zijn er in verschillende soorten, stijlen, kleuren en materialen. Ook kan u kiezen of uw overkapping tegen uw woning staat, tegen een bijgebouw of liever helemaal vrijstaand in de tuin. Tot slot is het uiteraard ook geheel uw eigen keuze hoe groot u de overkapping wenst te hebben. Het budget speelt uiteraard mee een rol.
Prieel
Een prieel wordt altijd vrijstaand geplaatst. Meestal wordt hout of aluminium als materiaal gebruikt. Het kan volledig open zijn of wanden bevatten. Vaak wordt er voor een ronde plattegrond gekozen, maar dat hoeft uiteraard niet. Ook kan u kiezen wat voor dak u op het prieel wenst: een puntdak, een plat dak, …
Pergola
Een pergola wordt net als een prieel losstaand in de tuin geplaatst. Het is een constructie, meestal in hout of aluminium, met dwarsbalken. Deze balken worden meestal gebruikt om planten aan te laten groeien. U krijgt dan als het ware een natuurlijke overkapping. U kan ook kiezen om een doek over de balken te leggen om schaduw te creëren.
Welke stijl heeft uw voorkeur?
Het aanbod aan terrasoverkappingen is enorm groot. De keuze van het materiaal, het soort van overkapping en de kleuren die u gebruikt, bepalen de stijl van uw terrasoverkapping. Deze keuze hangt uiteraard mee af van de stijl van uw woning en uw tuin. Woont u in een landelijke stijl? Dan gaat uw voorkeur wellicht uit naar een landelijke terrasoverkapping. Hout is hierbij een veel gekozen materiaal. De afwerking mag daarbij niet te veel opvallen. Met een moderne woning, kiest u voor een meer strakke overkapping. Hierin zijn nog heel wat stijlen mogelijk. Aluminium, maar ook hout, is hierbij een veel gekozen materiaal.
Vrijstaande terrasoverkapping of aan uw huis vast?
Naast soort en stijl, moet u nadenken of u een vaste dan wel een vrijstaande overkapping wenst. Een vaste overkapping hangt vast aan een gevel, meestal van uw huis, maar dat kan evengoed van een bijgebouw zoals de garage, het tuinhuis of een schuur zijn. Het is een goedkoper alternatief dan een veranda waarbij u nog steeds een sterk buitengevoel blijft hebben. Met een aangebouwde overkapping creëert u een verlengstuk aan uw woning die tevens een buitenruimte is.
Wanneer uw terras niet tegen uw woning of een bijgebouw ligt, is het perfect mogelijk om de overkapping vrijstaand te plaatsen. Een stevige verankering is dan wel noodzakelijk. Meestal wordt gebruik gemaakt van betonnen sokkels. Het voordeel van een vrijstaande terrasoverkapping is dat het geen licht in uw woning wegneemt.
Welke afmeting heeft uw voorkeur?
Het is belangrijk dat u in de eerste plaats de vraag stelt wat de bestemming moet zijn van de overkapping. Is het enkel om materiaal op te bergen of wil u er een zithoek in kwijt? De grootte van uw zal in een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de afmetingen van uw overkapping. Hou er ook rekening mee dat een overkapping die aan uw huis wordt gehecht, het licht binnenin kan ontnemen, afhankelijk van de grootte.
Welk materiaal heeft uw voorkeur?
Terrasoverkappingen worden vaak in hout of aluminium geplaatst, maar kunststof of glas zijn eveneens een veelvoorkomende optie. Alle soorten materialen hebben hun voor- en nadelen en uiteraard ook een eigen prijskaartje. Naast de combinatie met de stijl van uw woning, is het aan te raden de voor- en nadelen van elk materiaalsoort even te overlopen alvorens u een beslissing neemt.
Aluminium terrasoverkappingen
Aluminium hoeft in duurzaamheid niet onder te doen aan hout, zeker niet als dit voorzien is van een kwaliteitsvolle poedercoating. Het voordeel aan aluminium is dat het een licht materiaal is dat weinig onderhoud vraagt. Ook is het makkelijk te bewerken. Aluminium is niet gevoelig voor warmte of UV-licht waardoor het altijd aangenaam vertoeven is onder de overkapping. Het roest niet en is bestand tegen schimmels en insecten. Aluminium is duurder in aankoop, maar het gaat zeer lang mee en is milieuvriendelijk. Lees hier meer over de goede eigenschappen van aluminium.
Kunststof terrasoverkappingen
Een kunststof overkapping kan ofwel in PVC of in polycarbonaat. Ze zijn beiden een soort van kunststof. Polycarbonaat is duurder dan PVC, maar gaat langer mee. Kunststof kan transparant zijn, maar laat minder licht door dan glas. Het is erg licht van gewicht, maar toch moeilijk te beschadigen. Al is het wel krasgevoeliger dan glas. Daardoor hecht vuil zich makkelijker vast en wordt polycarbonaat sneller vies. In tegenstelling tot glas, is polycarbonaat buigzaam en dus makkelijk aan te passen aan de overkapping naar uw wensen. Het kan lawaai maken, bijvoorbeeld bij regenval, of kraken wat niet het geval is bij glas. Polycarbonaat heeft dan weer het voordeel goedkoper te zijn. Ook vraagt kunststof weinig onderhoud. Meestal wordt kunststof enkel voor het dak gebruikt en wordt er voor de constructie eronder een ander materiaal gekozen.
Houten terrasoverkappingen
Hout is een duurzaam materiaal en heeft de meest natuurlijke uitstraling. Er zijn vele types hout waaruit u kan kiezen zoals hardhout, eik of grenen. Elk type heeft zijn prijskaartje. Hout is zeer goed te bewerken waardoor u er alle kanten mee uit kan. Het vraagt wel meer onderhoud achteraf dan andere materialen. Het kan op termijn verkleuren en gevoelig zijn voor schimmels en insecten waardoor onderhoud belangrijk wordt. Dit hangt ook af van de houtsoort die u kiest. Voordeel is dan weer dat u het makkelijk kan overschilderen.
Hout heeft een zwaar gewicht waardoor de constructie erg stevig zal zijn. Bent u van plan de overkapping zelf te plaatsen? Dan is hulp zeker aangewezen aangezien de balken meestal niet alleen te tillen zijn.
Denkt u na over het laten plaatsen van een terrasoverkapping?
Vergelijk de prijzen van firma’s werkzaam in uw regio en bespaar tot wel 30% op de kosten ten opzichte van iemand die geen prijsvergelijk doet.
Glazen terrasoverkappingen
Glas is een erg sterk materiaal. Het grote voordeel van glas is dat u heel veel licht onder de overkapping creëert. U kan ervoor kiezen om enkel het dak in glas te laten plaatsen, maar eveneens de wanden. Zo brengt u ook langs de zijkant veel licht binnen. Naast de vele lichtinval, creëert u meer ruimte met glas en blijft u genieten van het uitzicht dat u in uw tuin heeft. Nadeel is dan weer dat een glazen dak en/of wand voor een broeikaseffect kan zorgen. U kan dit vermijden door speciaal glas zoals melk- of hoogrendementsglas te kiezen. Ook doeken of screens kunnen een oplossing bieden.
Glas past bij eender welke stijl van woning, is duurzaam en werkt geluiddempend. U zal bijvoorbeeld niet veel last hebben bij regen of hagel, wat bij kunststof wel het geval is. Buiten af en toe reinigen, vraagt glas weinig onderhoud. Nadelen zijn het de breekbaarheid, het feit dat het niet buigzaam is en de hoge prijs. Ook is glas een erg zwaar materiaal waardoor u nood heeft aan zeer stevige funderingen.
Smeedijzeren terrasoverkappingen
Smeedijzer als materiaal geeft persoonlijkheid aan uw overkapping. Deze overkappingen worden meestal volledig op maat gemaakt en zijn dus zeker niet de goedkoopste. Ook worden ze meestal niet aan de woning gemonteerd, maar wordt het vooral gebruikt voor losstaande overkappingen. Smeedijzer wordt meestal gebruikt voor sierlijke bouwwerken zoals een prieel of pergola.
Smeedijzer is bijzonder sterk en gaat dus erg lang mee. Dunne steunpalen zijn mogelijk dankzij de grote draagkracht die het materiaal heeft. Omdat het op maat gemaakt wordt, kan u er allerlei tierlantijntjes naar keuze aan toevoegen. Tot slot is het erg onderhoudsvriendelijk en niet vatbaar voor schimmels of insecten. Wel is het vatbaar voor roest, tenzij u het regelmatig onderhoudt. Het grootste nadeel is de prijs. Smeedijzeren overkappingen worden volledig met de hand gemaakt waardoor de kosten hoog kunnen oplopen.
Het dak van de terrasoverkapping
U kan voor het dak van de overkapping hetzelfde materiaal kiezen als de constructie zelf, met name aluminium, kunststof, hout of glas. U kan er ook voor kiezen om een mooi geheel te vormen met uw woning door hetzelfde type aan dak door te trekken met dakpannen of riet. Het is ook een optie om voor een natuurlijk dak te gaan. Zo kan u planten of bloemen op het dak of aan de dwarsbalken te laten groeien. Tot slot kan u een doek nemen als ‘dak’ van uw overkapping.
Terrasoverkapping met zonwering
U kan ervoor kiezen om uw terrasoverkapping niet te voorzien van een ‘echt dak’, maar wel van zonwerend materiaal zoals lamellen of een doek. Het voordeel is dat u naar eigen wensen op elk moment kan kiezen hoeveel zon u binnenlaat.
Lamellen
Een overkapping met lamellen is in feite niet echt afgesloten. Het dak bestaat immers uit afzonderlijke latjes. De breedte van deze latjes kan u volledig zelf kiezen. Ook kan u ervoor kiezen dat de lamellen draaibaar zijn zodat u ze tegen elkaar kan draaien om geen zon binnen te laten.
Doek
Indien u enkel dwarsbalken of lamellen heeft als dak, kan u hier een doek opleggen ter bescherming van de zon. Het voordeel is dat u deze kan opbergen tijdens de wintermaanden. Er bestaan ook, al dan niet automatische, uitschuifbare doeken zodat u op elk moment naar eigen wens het doel volledig, gedeeltelijk of helemaal niet kan openrollen of uitschuiven.
Doeken zijn eenvoudig op maat te maken. Ze bestaan in verschillende soorten. Meestal zijn ze van polyester gemaakt. Neem best een doek met een beschermlaag op zodat deze water en vuil kan afstoten. Dan zal het doek het langst mooi blijven en meegaan.
Terrasoverkapping op maat
Naast stijl en materiaal, zijn er nog heel wat zaken die ervoor zorgen dat een terrasoverkapping volledig op uw maat wordt gemaakt. Er zijn meerdere terrasoverkapping merken op de markt die hun producten aanbieden en voor u op maat kunnen maken. Zo kiest u volledig zelf voor de kleur van de constructie. Ook het dak, lamellen of doek kan u volledig in de kleur naar uw wensen kiezen. Verlichting, verwarming of zelfs luidsprekers zorgen voor een persoonlijke touch. Kortom, een terrasoverkapping kan volledig gepersonaliseerd worden.
Terrasoverkapping prijs vergelijken
De prijs van een terrasoverkapping is erg moeilijk ruwweg in te schatten. De keuze van het materiaal en vooral de afmetingen spelen een grote rol. Voor een aluminium terrasoverkapping bent u al snel €1200,- à €2500,- kwijt. Een houten overkapping kost zeker €500,- à €1500,- en voor PVC schommelt het zeker tussen de €800,- en €2000,-. Glas is de duurste optie. Daar moet u rekening houden met prijzen van €3000,- à €7000,-. Het plaatsen van de overkapping brengt nog bijkomende kosten met zich mee. U vraagt dus best op voorhand enkele offertes aan zodat u goed weet waarvoor u betaalt en u prijzen kan vergelijken.
Meer informatie: terrasoverkapping prijs informatie.