Terrasoverkapping prijs informatie

Met een terrasoverkapping kan u bij alle weersomstandigheden van uw tuin genieten. U bent er in de zomer beschut tegen de zon en bij neerslag tegen de regen. Ook zal u geen vallende bladeren op uw terras hebben. Het is als het ware een verlengstuk van uw woning. Maar wat betaalt u hier nu voor? Welke factoren bepalen de prijs? U leest er hier alles over.

Welke factoren zijn bepalend voor de prijsopbouw van een terrasoverkapping?

Een richtprijs geven voor een terrasoverkapping is erg moeilijk omdat er heel wat factoren zijn die de prijs bepalen. Uiteraard geldt in het algemeen: hoe groter en comfortabeler de terrasoverkapping is, hoe meer u zal betalen.

Prefab of op maat

Reken voor een eenvoudige prefab overkapping op €1.000,- à €3.800,-. Deze overkapping staat al klaar in de fabriek kan razendsnel in elkaar worden gezet. Het ontwerp staat vast, maar u hebt wel keuze in materiaal en kleuren. Als u een overkapping op maat wil, betaalt u al snel €2.500,-. Dit kan oplopen tot meer dan €8.000,-. Deze overkapping is volledig aangepast op uw wensen wat betreft materiaal, afmetingen en ontwerp. Wenst u een luxe versie met alles erop en eraan? Reken dan zeker op €10.000,-. De terrasoverkapping zal dan meer lijken op een veranda.

Afmetingen en materiaalsoort

In de eerste plaats is er natuurlijk de grootte van de overkapping. Hoe groter de afmetingen, hoe hoger de prijs. Daarnaast speelt het materiaal een rol. Verkiest u hout, glas, PVC of liever aluminium? Elk materiaalsoort heeft zijn prijskaartje waarbij hout doorgaans het goedkoopst is, maar wel extra uitgaven betekent na plaatsing omwille van de onderhoudsnoden. Het materiaal is het grootste gedeelte van de factuur. Zo’n 65% van de factuur zal naar materiaal gaan. De arbeidskosten om de overkapping te plaatsen, zijn zo’n 30% van de prijs. De laatste 5% is bestemd voor de zogenaamde voorrijkosten.


terrasoverkapping prijs

Comfort en extra’s

Vervolgens is er de gewenste mate van comfort. Zo kan u kiezen voor gemotoriseerde screens, schuifpanelen met houten lamellen of glazen schuifwanden aan de zijkant om nog meer van uw privacy te genieten. Om meer licht binnen te trekken, kan u de overkapping zelf ook van een aantal lichtdoorlatende lamellen voorzien. Wil u het ganse jaar genieten van de terrasoverkapping? Integreer dan verlichting en verwarming. Of wat dacht u van ingewerkte audio-elementen? Al deze extraatjes hebben natuurlijk hun prijs.

Afwerking

De manier van afwerken, kan de prijs eveneens bepalen. Een minutieuze afgewerkte overkapping waarbij geen enkele kabel of vijs nog zichtbaar is, zal duurder zijn dan een ruwere afwerking. Geïntegreerde kwalitatieve ledverlichting is duurder dan spotjes die in opbouw worden geplaatst. Wenst u een regenpijp? Reken dan gemiddeld op €250,- extra. Ook de keuze van het dak speelt een rol. Een doek is het goedkoopste, maar zal snel vervangen moet worden omdat het niet bestand is tegen alle weersomstandigheden. Glas is sterker, maar duurder. Polycarbonaat is nog sterker en goedkoper dan glas, maar laat minder licht door.

Installatie en onderhoud

Tot slot betaalt u nog de werkuren voor de installatie van de terrasoverkapping. Om deze zo laag mogelijk te houden, wordt er meestal zoveel mogelijk in voormontage in de fabriek afgewerkt. Vergeet ook niet dat een overkapping een zeker onderhoud vraagt, afhankelijk van het materiaal dat u koos. Dit kan ook kosten met zich meebrengen.

Kosten terrasoverkapping per materiaalsoort

Een terrasoverkapping kan u in verschillende materialen bestellen. Ook kan u combineren met materiaal. Zo kan u de perfecte overkapping installeren die naadloos aansluit bij uw woning. Lees hier meer over de verschillende soorten terrasoverkapping.

Aluminium overkapping

Aluminium is licht en toch erg stevig waardoor met dit materiaal een grote oppervlakte overkapt kan worden. Bovendien roest het niet en is het goed bestande tegen warmte en uv-straling. Elk aluminiumdeel kan afzonderlijk mooi worden afgewerkt om ze nadien aan elkaar te lassen. Zo kan u eender welke constructie maken die u wenst. Een ander voordeel is dat aluminium amper onderhoud vraagt. Nadeel is dat het een duurder materiaal is. Voor een simpele overkapping van tien vierkante meter in de meest simpele vorm bent u al zeker €1.000,- kwijt. U hebt dan wel een overkapping die sterk, duurzaam en onderhoudsarm is.

Houten overkapping

Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling en is relatief goedkoop in aanschaf. Het past bij eender welke stijl. Hout is duurzaam, al ligt het ook aan de houtsoort die u verkiest. De ene soort is steviger en duurzamer dan de andere. Dankzij de vele houtsoorten met eigen kleuren en eigenschappen, kan u heel wat kanten op als u kiest voor een houten overkapping. Zo kan de overkapping naadloos aansluiten bij de stijl van uw woning. Nadeel is dat hout kan gaan rotten waardoor het behandeld moet worden met verf of olie. Ook is hout aantrekkelijk voor schimmels, algen en insecten. Daarom is het belangrijk om een houten overkapping geregeld schoon te maken. Een simpele houten overkapping van tien vierkante meter kost gemiddeld tussen de €500,- en €1.000,-.

Glazen overkapping

Het grote voordeel van een glazen overkapping is dat glas het buitenlicht ongehinderd doorlaat. Het heeft amper onderhoud nodig, alleen moeten de groene en zwarte vegen die ontstaan, worden schoongemaakt. Glas houdt geluid tegen en is oersterk. Nadeel is dat het erg warm kan worden onder glas in de zomer. Het kan een ware broeikas worden onder uw overkapping. Ook blijft glas breekbaar, al is het een sterk materiaal. Gemiddeld betaalt u zo’n €2.700,- voor een simpele overkapping van tien vierkante meter. Hier kunnen nog kosten bij komen voor het aanleggen van een fundering, reken nog eens op €300,-.

Stalen/smeedijzeren overkapping

Een smeedijzeren overkapping kan volledig naar jouw wensen worden gemaakt omdat deze volledig met de hand wordt gemaakt. Smeedijzer is erg stevig en heeft toch een verfijnd en elegant uiterlijk. Toch kan het tegen een stootje. Het heeft een grote draagkracht waardoor u dit materiaal zonder probleem kan combineren met een glazen dak. Eveneens kan u er zijwanden aan monteren. Het kent een erg lange levensduur, u geniet er uw hele leven lang van. Nadeel is dat het kan roesten. Om dit te vermijden moet u het regelmatig van een likje verf voorzien en schoonmaken. Ook is het een erg duur materiaal. Reken zeker op €2.500,- voor een eenvoudige overkapping van tien vierkante meter.

Kunststof overkapping

Er zijn verschillende soorten kunststof die gebruikt worden voor terrasoverkappingen. Een veel gebruikte soort is polycarbonaat dat erg stevig en slagvast is. Ook is het duurzaam, het gaat wel zeker 20 jaar mee. Een andere populaire kunststofsoort is pvc. Het is minder sterk dan polycarbonaat, maar wel nog steeds sterker dan glas. Dit kan zeker tien à vijftien jaar meegaan. Een ander bekende soort is plexiglas, ook wel acrylaat of acrylglas genoemd. Het is steviger dan glas en is slagvast. Kortom, kunststof is sterk. Toch weegt het niet veel waardoor er erg veel mogelijk is qua constructie. Het is één van de goedkopere materialen en heeft amper onderhoud nodig. Het is tot slot verkrijgbaar in ontzettend veel kleuren. Nadeel is dat de lichtdoorlatendheid lager is dan bij glas en in de zomer kan het bijzonder warm worden onder deze overkappingen. Afhankelijk van welke kunststofsoort u kiest, zitten de gemiddelde prijzen tussen €1.500,- en €2.000,- voor een eenvoudige overkapping van tien vierkante meter.

Denkt u na over het laten plaatsen van een terrasoverkapping?

Vergelijk de prijzen van firma’s werkzaam in uw regio en bespaar tot wel 30% op de kosten ten opzichte van iemand die geen prijsvergelijk doet.

Vergelijk prijzen!

Kosten terrasoverkapping per soort

Er zijn verschillende manieren om schaduw te creëren via uw terrasoverkapping. Zo kan u als dak lamellen of een doek leggen. Evenzeer kan u voor glas gaan of een zonwering kiezen die u kan uitschuiven.

Terrasoverkapping lamellen prijs indicatie

Een terrasoverkapping met lamellen zorgt voor de perfecte hoeveelheid schaduw en zon. De lamellen zijn kantelbaar zodat u zelf kiest hoeveel zon en ventilatie u onder de overkapping heeft. Zo kan u snel inspelen op veranderend weer, al dan niet met een afstandsbediening. Gemiddeld moet u rekenen op zo’n €5.000,- à €10.000,- voor een terrasoverkapping met lamellen.

Terrasoverkapping met zonwering prijzen

Als het erg warm is, is het aangenaam om voldoende schaduw te creëren. Dat kan via een zonwering die vaak uitschuifbaar is. De prijs voor een eenvoudige overkapping met zonwering ligt gemiddeld rond de €2.500,-. Afhankelijk van uw wensen, kan deze prijs uiteraard oplopen.

terrasoverkapping lamellen prijs

Terrasoverkapping met doek prijzen

Een terrasoverkapping met doek, is de goedkoopste manier om schaduw te creëren in uw tuin. Al vanaf €700,- hebt u een houten overkapping met harmonicadoek. Een aluminium versie kan al snel het dubbele kosten. Weet dat een doek minder duurzaam is dan een dak in glas of polycarbonaat.

Terrasoverkapping met schuifdak prijzen

Met een uitschuifbare terrasoverkapping kan u het dak open en dicht schuiven. Zo bepaalt u zelf hoeveel zon u toelaat op het terras. U kiest zelf of u het dak elektrisch of manueel wil bedienen. Het eerste is uiteraard duurder in aankoop. Wanneer u kiest voor een uitschuifbaar, waterdicht doek moet u rekenen op zo’n €2.500,- gemiddeld. Wil u uitschuifbare elementen als glas of kunststof, dan zal de prijs hoger liggen. Deze beginnen gemiddeld aan €3.500,-.

Prijs inzichten terrasoverkapping per merk

Terrasoverkappingen zijn er in allerlei maten en gewichten en evenzeer zijn er heel wat merken op de markt. We geven er een aantal mee die actief zijn op Belgische bodem.

Brustor

Brustor is Belgisch familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring. Deze internationale sterke speler is expert in terrasoverkappingen met glasdak. Het bedrijf verschilt verschillende varianten aan. Zo is er de overkapping met vast glasdak waarbij het dak uit glas of sandwichpanelen bestaat. Dit wordt soms ook gebruikt als alternatief voor aan carpoort. Ook kan u kiezen voor een overkapping met lamellendak. Voor een elektrisch lamellendak van 3 op 5 meter moet u rekenen op zo’n €27.000,-. Dit is inclusief plaatsing en 21% btw.

Renson

Al meer dan een eeuw is Renson een wereldwijde speler voor een gezond binnenklimaat en comfortabel buitenleven. Dit Vlaamse bedrijf staat voor duurzame kwaliteit en minimalistisch design. Een basisoverkapping van 4 op 5 meter met elektrisch gestuurde lamellen betaalt u minstens €12.5000,-. Dit is inclusief plaatsing en 21% btw.

Bedrijfswebsite: www.renson.be

Deponti

Deponti ontwerpt, ontwikkelt en verkoopt terrasoverkappingen. Zij bieden voornamelijk aluminium overkappingen en overkappingen met lamellen, vouwdaken of glazen schuifwanden aan. Het bedrijf is actief in heel Europa en biedt naar eigen zeggen hoogwaardige producten aan een scherpe prijs. Gemiddeld kost een lamellen dak van 3,5 op 3,5 meter zo’n €8.000,-.

BOzARC

BOzARC expert in de productie en plaatsing van aluminium terrasoverkappingen en carports. Dit Belgische bedrijf is actief in de hele Benelux. De basis van de luchtige en lichte overkappingen worden gevormd door een aluminium frame. Het dak is van polycarbonaat. Een transparante overkapping kon in 2019 (500 x 300 cm) tijdens de actieweken aangeschaft worden vanaf €3.900,-.

Terco

Al meer dan 35 jaar is Terco actief in het produceren, verkopen en plaats van aluminium ramen, deuren, veranda’s en overkappingen. Geniet Langer Buiten is hun slagzin. Zowel kleine als grote projecten worden volledig op maat afgewerkt. Een terrasoverkapping van 3 op 4 meter kost ongeveer €7.500,- (exclusief btw).

Wat kost het gemiddeld om een terrasoverkapping te laten plaatsen?

Naast het materiaal, betaalt u ook voor montage van de overkapping. Deze prijs schommelt tussen de €500,- en €700,- voor een eenvoudige overkapping, afhankelijk van het materiaal. Hout is doorgaans vlotter om te installeren dan bijvoorbeeld aluminium. Daarnaast kan het zijn dat er nog kosten bij komen om de overkapping te schilderen of in te oliën. Zo wordt de levensduur verlengd. Wanneer u de overkapping aan uw huis vastmaakt, kan u onder bepaalde voorwaarden genieten van een verlaagd btw-tarief. U betaalt dan maar 6% in plaats van 21%. Informeer u zeker bij de firma die de overkapping plaatst.

Bespaar op de prijs door offertes te vergelijken

Van plan om een terrasoverkapping te laten installeren in uw tuin of aan uw woning? Vraag dan eerst offertes op bij meerdere bedrijven. Zorg voor erg gedetailleerde offertes waar alle mogelijke kosten in zitten. Zo kan u een juiste vergelijking maken en kan u heel wat uitsparen. Hier kan u alvast geheel vrijblijvend offertes opvragen.

Vergelijk prijzen!


terrasoverkapping prijzen

Start de offerteaanvraag